Da li tražite kvalitetnu stomatološku uslugu ili imate stomatološki problem? Pozovite nas na 053/434-200 ili zakažite Termin

Dentalni implanti su vrhunac napretka stomatologije

Dentalni implanti su vrhunac napretka stomatologije. Pojavom zubnih implanta, do sada nezamenljive metalokermičke krunice, mostovi i proteze odlaze u prošlost. Danas implanti potupno menjaju filozofiju stomatologije, postavši neizbežna metoda rekonstrukcije izgubljenih zuba.

Poslednjih godina broj pacijenata,koji se umesto klasičnih krunica i mostova odlučuju za implante,se drastično povecava.

Implantologija

Implantologija

Zubni implanti su u sustini „srafovi“ izradjeni  od titanijuma koji je biokompatibilan materijal i ne steti ljudskom organizmu( nisu toksicni i ne izazivaju alergije)

Zubni implantat se sastoji iz tri dijela:

  • Titanijumskog veštačkog zubnog korijena koji se postavlja u kost
  • Nadogradnje koja se postavlja na implant ( suprastruktura)
  • Krunice koja se postavlja na suprastrukturu
Implantologija

Implantologija 

Nakon ugradnje implanta u kost, postoje dve procedure za izradu protetskih radova. U nekim slučajevima pacijent u toku istoga dana dobija privremene krunice koje nosi do izrade definitivni protetskih radova ili u drugom slučaju  implanti se ostavljaju u kosti 3-4 mjeseca da srastu sa kosti pa se vrši izrada protetskih radova. Koja će se procedura primenjivati je individualna i zavisi od kliničke situacije.

U svakodnevnoj smo praksi primijetili da kod pacijenata i dalje postoji strah od implantata uglavnom povezan sa strahom od nepoznatog. U želji da svima približimo taj dio stomatologije za vas smo pripremili nekoliko informacija

Implantat ili most?

Prednost implantata je što nadomještanje jednog izgubljenog zuba ne zahtijeva brušenje okolnih zdravih zuba (kao nosača krunice kojom nadomještamo zub koji nedostaje) te se samim time izbjegava uklanjanje tkiva zdravog zuba. U slučaju kada je susjednim zubima potrebna protetska sanacija zbog drugih razloga, logično je napraviti most.

Nedostaje mi stražnji zub, on se ni ne vidi.” – Zašto morate nadoknaditi nedostajući zub?

Nedostatak zuba ima brojne posljedice. Okolni zubi trpe i ne dijele sile žvakanja sa svojim susjedom koji nedostaje. Također, naginju se u prazan prostor pa na njih sile žvakanja više ne djeluju u pravilnom smjeru. Dok se naginju, zubi se rasklimavaju što može dovesti i do njihovog gubitka. Zubi iz suprotne vilice izrastaju u prazan prostor što za posljedicu ima isplivavanje korijena zuba iz kosti te situaciju da je “više zuba izvan, nego u kosti”. Takva situacija također može dovesti do gubitka zuba u budućnosti. Često se žvakanje odvija samo na onoj strani gdje zub ne nedostaje ili gdje nedostaje manje zubi. To nije dobro ni za vilični zglob te u nekim slučajevima može uzrokovati tegobe u zglobu, probleme s glavoboljama.

“Nedostaju mi zubi, koliko implantata moram ugraditi?”

Kod gubitka pojedinačnog zuba određeni zub zamjenjuje se implantatom. Kod gubitka više zubi ili kod potpune bezubosti nije potrebno za svaki izgubljeni zub ugraditi implantat, već prema procjeni implantologa manji broj implantata može nositi više zubnih kruna. Kod potpune bezubosti može ugradnjom 4-6 implanta ( all on 4, all on 6)  nadomjestiti kompletna vilica.

Implantologija

Implantologija

Teško funkcioniram sa zubnom protezom, postoji li rješenje?”

Zubni implantati mogu poslužiti i kao sidrišta klasičnih zubnih proteza koje se vade iz usta. Ti su radovi često jeftiniji od fiksnih konstrukcija, a i jednostavniji za čišćenje jer se mogu izvaditi iz usta i time implantati postaju dostupni četkicama za higijenu. Ovakvi tipovi radova se najčešće primenjuju u slučaju donje totalne proteze koja pacijentima i predstavlja najveći problem za nošenje. Ugradnjom  vec 2-4  implantata postize se izuzetno dobra retencija proteze.

Implantologija

Implantologija

Boli li ugradnja implantata?

Ne, postupak je bezbolan uz uobičajenu lokalnu anesteziju i obično predstavlja manju traumu za tkiva od običnog vađenja zuba.

Koliko traje postupak?

Samo postavljanje pojedinačnog implantata obavlja se u jednom posjetu i traje otprilike pola sata.

Koliki je vijek implantata?

Dugovječnost implantata zavisi o odrzavanju oralne higijene, redovnim  kontrolama kod stomatologa i opštem  zdravlju. Ako oko implantata postoje naslage bakterija one će uzrokovati upalu potpornog tkiva (periimplantitis) i gubitak implantata slično kao i kod prirodnog zuba (paredontoza). Uz pravilnu brigu i dobro sistemsko zdravlje implantati mogu trajati dugi niz godina pa i cijeli život, na obostrano zadovoljstvo doktora i pacijenta.

Medit i500 – Vrhunac 3D tehnologije

    Pošalji upit za termin već danas !

    Trudimo se da Vam u svakom momentu budemo na usluzi, kontaktirajte nas i zakažite Vaš termin već danas.