Da li tražite kvalitetnu stomatološku uslugu ili imate stomatološki problem? Pozovite nas na 053/434-200 ili zakažite Termin

Korekcija frenuluma

Frenulektomija je jednostavna hirurška intervencija kojom se uklanjaju usni ili jezični frenulum (resica). Osim frenuluma koji povezuje usne i jezik sa viličnom kosti, postoji i frenulum koji povezuje obraz sa viličnom kosti. Reč je o sluzokožnom naboru koji predstavlja normalnu anatomsku strukturu a probleme stvara samo ukoliko je prerazvijen ili je smešten na nepovoljnom mestu.

Korekcija frenuluma

Korekcija frenuluma

Problemi koje frenulum izaziva mogu biti parodontološki, kada je frenulum previše nisko postavljen, tj. isuviše je blizu zubima. Frenulum tada može da izazove povlačenje desni, ogoljavanje vrata i korena zuba, kao i gubitak kosti. Ovo sve posledično može dovesti i do gubitka zuba.

Pored parodontoloških, frenulum stvara i ortodontske probleme. Najčešće to čini frenulum koji spaja gornju usnu sa vilicom i pripaja se između gornjih centralnih sekutića. Ukoliko je prerazvijen ili nisko postavljen, napraviće razmak između zuba (dijastemu) koja predstavlja veliki estetski nedostatak. Pored toga, frenulum može u isto vreme da zadaje muke i stomatologu i pacijentu kod nošenja mobilnih protetskih nadoknada, kao što su totalne proteze, kada se proteza mora redukovati da frenulum ne bi komplikovao njeno nošenje.

Takođe, relativno čest je i prerazvijen jezični frenulum. On tako smanjuje pokretljivost jezika i često izaziva probleme u govoru.

Operacija frenuluma (frenulektomija) je veoma jednostavna procedura. Riječ je o veoma kratkom i jednostavnom zahvatu koji čini veliku razliku. Zahvat je potpuno bezbolan jer se radi u lokalnoj anesteziji, a postavljeni šavovi se vade nakon sedam dana.

Medit i500 – Vrhunac 3D tehnologije

    Pošalji upit za termin već danas !

    Trudimo se da Vam u svakom momentu budemo na usluzi, kontaktirajte nas i zakažite Vaš termin već danas.