Da li tražite kvalitetnu stomatološku uslugu ili imate stomatološki problem? Pozovite nas na 053/434-200 ili zakažite Termin

Impaktivni umnjaci

Pod pojmom impaktiran zub označava se zub koji nije vidljiv u usnoj šupljini. Uzroci mogu biti brojni: nicanje zuba je  ometeno nekom preprekom ( cista, tumor, prekobrojni zub) ,  nedostatak prostora u vilici za smještaj zuba , nepravilan položaj klice zuba, prerno vađenje mliječnih zuba itd .A pod pojmom poluimpaktiran zub označava se zub koji je djelimično vidljiv u usnoj šupljini.

Bilo koji zub moze biti impaktiran ali najčešće su to umnajci s obzirom da poslijednji niču. Prosječna dob za nicanje umnjaka je od 18-25 god.

Impaktivni umnjaci

Impaktivni umnjaci

Kada se pristupa vađenju umnjaka?

Impaktirane zube treba vaditi samo ako uzrokuju smetnje ili postoji velika mogućnost da će izazvati probleme u budućnosti. Osim što umnjak izaziva bol, može se javiti otok, crvenilootežano žvakanje i gutanje te i otežano otvaranje usta. Razlog je taj što između krune umnjaka i gingive nastaje džep koji je nemoguće mehanički očistiti te sve to pogoduje razvoju bakterija. Stoga kada se bolna  upala pojavi, ona se često ponavlja u različitim vremenskim razmacima. Drugi problem je karijes koji na umnjacima nastaje puno češće jer se zbog svoje nepristupačnosti puno teže četkaju i čiste na adekvatan način. Također, impaktirani umnjak može uzrokovati razaranje korijena susjednog kutnjaka ili može pritiskati živac što uzrokuje bolove. U nekim slučajevima se vade iz ortodontskih razloga.

Vađenje umnjaka spada među najčešće hirurške zahvate u stomatologiji. Zahvat se obavlja rutinski  u lokalnoj  anestezijji. Budući da se zahvat provodi uz lokalnu anesteziju potpuno je bezbolan.

Nakon završene procedure  vađenja umnjaka  pacijentima se savjetuje da stavljaju hladne obloge spolja, ne ispiraju ranu, konzumiraju mekanu i hladnu hranu, spavavaju na suprotonoj strani, mirovanje. Propisuju se lijekovi za bolove i antibiotici. Moguća je pojava otoka koji obično prolazi nakon 2-3 dana. Konci se skidaju nakon 7 dana od hirurške intervencije.

Medit i500 – Vrhunac 3D tehnologije

    Pošalji upit za termin već danas !

    Trudimo se da Vam u svakom momentu budemo na usluzi, kontaktirajte nas i zakažite Vaš termin već danas.